Day by Anne

Aanbod

DagbijAnne is een kleinschalige dagbestedingslocatie in Dorpshuis den Brink in het Brabantse dorpje Den Hout, welke zinvolle daginvulling en begeleiding biedt aan maximaal 6 deelnemers per dagdeel.

Aan de gezellige grote houten tafel in het dorpshuis is ruimte genoeg om samen koffie te drinken en een praatje te maken. Ook kun je er lekker creatief bezig zijn, groenten snijden voor de soep, samen een spelletje spelen of gewoon even de krant lezen. In de grote tuin kunnen we samen een moestuin aanleggen en met lekker weer drinken we er samen een kop koffie of thee.

In het dorpshuis lopen de mensen uit het dorp binnen voor een kopje koffie, een krantje of een praatje. Ook met vragen voor een klusje, een boodschap of een tuintje dat gedaan moet worden kan men bij het dorpshuis terecht. Daarnaast komen er groepen voor activiteiten zoals bijvoorbeeld dansles of biljarten, maar ook voor vergaderingen.

De deelnemers kunnen in al deze activiteiten van betekenis zijn door bijvoorbeeld het zetten van koffie en het klaarzetten van tafels en stoelen voor activiteiten in het dorpshuis. Maar ook meehelpen met de aankleding, zorgen voor de bloemetjes op de tafels en het aanvegen van de tuin. Daarnaast wordt iedere week de (drank) voorraad voor het dorpshuis gebracht. Wanneer deze binnen is kunnen cliënten helpen met het aanvullen van het magazijn en de koelkasten achter de bar. 
Ieder jaar vindt er in Den Hout Paaspop plaats. Evenals de jaarmarkt die ieder jaar weer terugkeert. Ook in deze grote evenementen kunnen de deelnemers hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld de  consumptiemunten schoon te maken, te sorteren en te tellen. En hoe leuk is het om tijdens de jaarmarkt achter een kraampje te staan met zelfgemaakte spulletjes!

Mede door deze activiteiten zijn ze onderdeel van de samenleving om hen heen en dragen ze hun steentje bij aan de maatschappij. Hierbij kijk ik altijd naar interesses en (ontwikkelings-) mogelijkheden en uiteraard naar wat de wensen zijn van de deelnemer zelf

Daarnaast worden er in het dorpshuis verschillende activiteiten georganiseerd. Hierbij staat de verbinding tussen verschillende doelgroepen en professionals centraal. Zo wordt er dansles gegeven aan de kinderen van het kinderdagverblijf, wat naast het dorpshuis zit, samen met de ouderen van de zorgboerderij in Den Hout. Ook worden er sportlessen voor ouderen georganiseerd.  De deelnemers die dagbesteding hebben bij DagbijAnne mogen hier aan deel nemen wanneer ze dat leuk vinden.

In het dorpshuis is altijd wel wat te doen.
Activiteiten die dagelijks terug keren en waar de deelnemers een belangrijke rol in kunnen spelen:  

– Afwassen en afdrogen van de kopjes en glazen die gebruikt zijn door verenigingen of bij vergaderingen.

– Aanvullen van de drankvoorraad in de koelkasten en in het magazijn.

– (licht) schoonmaakwerk zoals stofzuigen en stof afnemen, tafels poetsen, wassen en strijken van 
tafellakens en theedoeken.

  Klaarzetten en opruimen van tafels en stoelen voor vergaderingen en activiteiten

  Kook- en bakactiviteiten, zoals koekjes en taart maken voor de gasten van het dorpshuis.

Naast de dagelijkse werkzaamheden maken we ook ruimte voor (themagerichte) creatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld:
  bloemstukjes maken voor op de tafels, schilderen, knutselen, handwerken
– werken met hout
– tuin onderhoud, vegen, onkruid wieden

Daarnaast kunnen we ook vraaggerichte opdrachten doen vanuit mensen uit het dorp of ondernemers uit de buurt. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met de interesses en het (aan)kunnen van de deelnemer.

Wanneer deelnemers zelf ideeën hebben over de activiteiten die ze graag willen doen zijn deze altijd bespreekbaar en kijk ik graag naar de mogelijkheden hiervoor. 

Missie

Mijn missie is om voor iedere deelnemer die bij DagbijAnne komt het leven een stukje mooier te maken en een bijdrage te leveren aan geluk en plezier in het leven. Ieder mens heeft bestaansrecht en ieder mens is van toegevoegde waarde en betekenis. Door zinvolle en betekenisvolle dagbesteding bouwen we samen aan zelfvertrouwen en persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ik vind het belangrijk dat iedere deelnemer het gevoel heeft dat zijn aanwezigheid en/of wat hij of zij doet, van betekenis is en er ook echt toe doet. 

In de activiteiten en begeleiding staan persoonlijke aandacht, verbinding, autonomie en plezier centraal.

Visie

Samen onderzoeken we hoe we een fijne, zinvolle invulling aan de dag kunnen geven. Doen waar je goed in bent, waar je blij van wordt en gebruik kunnen maken van je talenten dragen bij aan een stukje levensgeluk. In het dorpshuis Den Brink liggen volop mogelijkheden om hier samen naar toe te werken.

Door de rustige en gemoedelijke sfeer voel je je snel op je gemak. Je hebt er een fijne dag en er is ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Ik vind het belangrijk dat de mensen er een leuke dag hebben en met een fijn gevoel naar huis gaan. Ook bied ik ruimte voor persoonlijke ontwikkeling waar men dat wil en ontdekken we samen waar mogelijkheden liggen.  Groei en ontwikkeling is mooi waar mogelijk, maar behoud van vaardigheden zeker zo belangrijk.  Ik zal dan ook altijd stimuleren om dat wat de deelnemer zelf kan, zo lang als mogelijk zelf blijft doen.

Bij DagbijAnne kun je, je dag door brengen met de door jou gekozen activiteiten en vrijetijdsbesteding welke liggen binnen de mogelijkheden van het dorpshuis. Wanneer de mogelijkheden er niet zijn op dat moment zal ik altijd op zoek gaan naar mogelijkheden die te creëren zijn, zolang het binnen de visie van het dorpshuis past.

Ik geloof erin dat je, je persoonlijke doelen gaat bereiken door de dingen te doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat geeft je energie!